Hoekwoning met daktuinen

Opdracht
  • particuliere opdrachtgever
Adres
Moriaanstraat 71, Ledeberg (9050)
hoek, steen, schaar
Hoekwoning met daktuinen

Deze hoekwoning maakt deel uit van het project 'stedelijke-woonkavels'. Daarbij kocht stadsontwikkelingsbedrijf sogent verkrotte en onderbenutte terreinen in de stad op en bood ze als bouwrijpe kavels te koop aan aan een specifiek doelpubliek; jonge gezinnen met een gemiddeld inkomen. Zo werd op sociaal geëngageerde mensenmaat, een verspreide maar effectieve stadsontwikkeling beoogd. De opdrachtgevers kochten dus een ‘moeilijke’ kavel voor hun nieuwbouw eengezinswoning, en stelden zich voorbeeldig open voor a-typische architecturale keuzes: Centraal boven elkaar geplaatste trappen zonder bordessen of gangen, met verrassende interne doorzichten; Split-level-systeem (hoge leefruimtes en lage zijruimtes), waardoor een extra verdieping mogelijk werd binnen het vergunbare volume, compact op 53m² bouwoppervlakte; Een boeiende wandeling tussen de buitenruimtes die elk een functioneel verlengde zijn van een specifieke binnenruimte. Specifiek: 1. De patiotuin met zijpoortje, dit huis heeft geen voordeur. 2. Het ingesloten groententerras met werkbank, gekaderd zicht op de straat, en groendak als afstandshouder tot de buren. 3. Een open zonne-kruidendak dat terugkijkt op de patiotuin, beschut achter de ronde muur en met vergezicht op de kerk van Ledeberg en de torens van Gent.

Troeven

Het ontwerp biedt een integrale oplossing voor de grote uitdagingen van het stedelijk wonen in Gent. De woning biedt een variatie aan buitenruimtes op verschillende verdiepingen, voor alle seizoenen en activiteiten. Het huis is een compacte puzzel zonder compromis op vlak van ruimtelijkheid. Met oog voor privacy én sterke verbondenheid met de buurt. De gevel opent zich doordacht vanuit de intimiteit van de woonruimtes. Specifieke zichten relateren met de buurt. Het huis is klimaat-robuust voor toekomstige winters en zomers. Met geothermische warmtepomp met passieve koeling, gecombineerd met thermisch inertie (massiefbouw) en architecturale beschaduwing (luifels, doordachte oriëntatie van de ramen). De lichtgele baksteen refereert naar het tegenoverliggende gebouw, en voelt vertrouwd en robuust als sterke definitie van het stedelijke kruispunt. En ingebouwde zwaluwnesten en groene daktuinen geven de Gentse dieren een kans. STUDIOLO architectuur streeft naar tijdloosheid zonder modieus spektakel: duurzaamheid vanuit evenwichtige ruimtelijkheid, kwalitatieve lichtinval, stevige functionele-visuele relaties en contextuele beeldkwaliteit. De basis van een ontwerp blijft echter de eigenheid van de opdrachtgevers.

Type
Architectuurproject (nieuwbouw)
Programma
Eengezinswoning
Datum ontwerp
2016
Datum oplevering
2018
Hoofdaannemer(s)
verhaege bouwonderneming nv
Studiebureau(s)
ingenieursbureau Fraeye & partners, EMS, VK Robyn
Oppervlakte
164 m²
Bouwkost
€ 275.000