Buurtontmoetingscentrum Standaertsite

welkom in het bouwblok
Buurtontmoetingscentrum Standaertsite

De Standaertsite is een reconversie naar aanleiding van een bottom-up initiatief van buurtbewoners om een oude doe-het-zelf zaak om te vormen tot een open inclusief buurtpark met buurtontmoetingscentrum. Het nieuwe groene kloppende hart van Ledeberg, een dense, Gentse 19e-eeuwse arbeiderswijk. Tot voor kort stond hier een doe-het-zelfzaak, die als onderdeel van het collectieve geheugen in deze oude volkse buurt zijn naam verleende aan de ‘Standaertsite’. Toen de zaak stopte, ontstond een burgerinitiatief om deze volgebouwde site te transformeren tot buurtcentrum. Na een bezetting door buurtbewoners met een tijdelijke invulling van de site, stemde de stad in tot grondige reorganisatie. De site is ondertussen getransformeerd naar een groene publieke ruimte, een druk bezochte laagdrempelige ontmoetingsplek en een oase in het stedelijke weefsel van deze oude arbeiderswijk. Het hart van de site wordt beheerd door vrijwilligers en biedt onderdak aan ruim 50 inclusieve en laagdrempelige initiatieven op buurtniveau.

Troeven

De ontwerpers verwijderden wat kon en behielden wat moest op dit volgebouwde terrein. Ze kozen er doelbewust voor om geen nieuw gebouw neer te poten maar één van de aanwezige gebouwen te herbestemmen. Van de andere verwijderde gebouwen zijn de bestaande gelamineerde houten liggers gerecupereerd en circulair ingezet om hiermee een grote nieuwe luifel in de hiel van de site te realiseren met een zo laag mogelijke footprint. Aan het bestaande gebouw hebben werden 2 lichte dakoversteken toegevoegd als zonne- en regenscherm als ontmoetingsruimtes aan de gevels. Aan de zuidzijde van het gebouw is op de verdieping de circulatie aan de buitenzijde toegevoegd in de vorm van een fijne stalen passerelle die ook functioneert als zonwering. Alle stalen elementen zijn gebout wat toekomstig afbraak en hergebruik toelaat. De Standaertsite is opgenomen bij de nominees EUmiesaward 2022 en haalde al vele prijzen binnen.

Type
Renovatieproject, buurtpark en kunstintegratie
Programma
Gebouwen met gemengde functies
Datum ontwerp
sept 2015
Datum oplevering
febr 2021
Hoofdaannemer(s)
Bouw&Renovatie
Studiebureau(s)
H110 architecten en ingenieurs
Oppervlakte
3.537 m² (glvs park bijgerekend) - gebouw 477 m² - luifel 187 m²
Bouwkost
-