Muziekcentrum De Bijloke renovatieproject

gloednieuwe klankkast voor een middeleeuwse zaal
Muziekcentrum De Bijloke renovatieproject

Gevestigd binnen de impressionante 13e-eeuwse gotische ziekenzaal van het voormalige abdijziekenhuis, maakt het nieuwe ontwerp van de concertzaal gebruik van de specifieke kwaliteiten van de ruimte ‘as found’, maar versterkt het deze met karakteristieke elementen van hedendaagse concertzalen zoals zijgalerijen en koorbanken. Dit resulteert in een evocatieve ruimte waar 830 liefhebbers zowel klassieke als nieuwe muziek kunnen aanhoren en welke een waardige thuisbasis biedt aan Symfonieorkest Vlaanderen. De vernieuwde concertzaal van Muziekcentrum de Bijloke vormt het startpunt van een langetermijnvisie voor het gehele centrum, welke het bestaande ensemble van publieke kamers verder verheldert en faciliteert. Het is een project dat stapsgewijs kan worden ontwikkeld, in samenwerking met verschillende partners. Naast de concertzaal zelf, werden in deze fase binnen de noordelijke foyer een nieuw café alsook de zuidelijke foyer voorzien. Vormgegeven en gebouwd door een samenwerking van jonge ontwerpers, waarbij nieuwe- en bestaande elementen werden gerecycleerd tot unieke meubelstukken.

Troeven

Ondanks haar indrukwekkende schaal had de bestaande zaal niet de gebruikelijke eigenschappen van een concertzaal en werd gebruik gemaakt van elektroakoestiek om een acceptabele akoestiek te bekomen. Een reeks weloverwogen ingrepen binnen het nieuwe ontwerp maakt deze technologische ondersteuning overbodig. De zaal werd structureel verlaagd waardoor het akoestische volume toeneemt en zowel podium als publieksgedeelte volledig toegankelijk worden. De afstand tussen publiek en artiesten wordt verbeterd door de semipublieke koorbanken achter het orkest en de houten lambrisering die het podium- en zitgedeelte omhult alsook de directe geluidsreflectie van de bestaande hellende zijwanden oplost. De gearticuleerde akoestische materialisering in gerookt eikenhout brengt de ruimte visueel in balans, complementair met het prachtige middeleeuwse spant. De nieuwe invoeging wordt binnen de historische zaal gepositioneerd als een zorgvuldig vervaardigd akoestisch instrument dat de bestaande ruimte stemt tot een intieme sfeer waar het publiek als het ware omarmd door muziek binnen deze waardevolle context.

Type
Restauratieproject
Programma
Cultuurinfrastructuur
Datum ontwerp
28/03/2017
Datum oplevering
03/09/2020
Hoofdaannemer(s)
Denys (algemene aannemer), DTS-2 (aannemer podiumtechnieken), Amptec (aannemer a/v), Poltrona Frau (aannemer zitplaatsen), Op Maak (aannemer foyerinrichting ism een reeks maatwerkbedrijven (Kompaan, Kunnig,...) en lokale partners (Gent Glas, Binnenhuis,Ministry of Mass,...))
Studiebureau(s)
Arup (akoestiek en theatertechnieken, ABT (stabiliteit), RCR (technieken)
Oppervlakte
2.700 m²
Bouwkost
€ 4.600.000 (excl. foyerinrichting)