Woning SRL

Opdracht
  • Particuliere opdrachtgever
Adres
  • Wazenaarstraat 13
  • Ledeberg (9050)
chirurgisch wegsnijden voor herstel

Sinds de aankoop van deze brede, maar onafgewerkte burgerwoning hebben Serafien, Rik en Raf jarenlang het huis van onder tot boven bewoond. Er was plek zat, al bestond die vooral uit vele ongedefinieerde ruimtes. Na jaren van tijdelijke oplossingen vonden de bewoners het tijd om terug op de begane grond, dicht bij de tuin, te gaan wonen. Om de gelijkvloerse ruimtes in de bestaande woning meer lucht, licht en zicht te geven, wordt de wirwar van bouwvallige aanbouwsels weloverwogen weggesneden. Door de oude keuken te slopen en een deel van het dak van de voormalige garage weg te nemen verschijnt een patio, die een klein volume met zadeldak losmaakt van het hoofdhuis. Deze wordt ingericht als tuinkamer met een centrale open haard en kan dienstdoen als atelier, zomerliving of muziekkamer. In het hoofdvolume worden enkele ruimtes gereorganiseerd en reeds afgestemd op een mogelijke, toekomstige omvorming tot kangoeroewoning.

Troeven

Het project is een mooi voorbeeld van hoe een ontwerp kan bestaan uit het weghalen van elementen in plaats van ze toe te voegen. Het project vertrekt vanuit het verkleinen van de bebouwde oppervlakte om meer kwalitatieve leefruimtes te bekomen en de relatie tussen die leefruimtes onderling en met de tuin te versterken. Nieuwe constructies zijn beperkt tot het invullen van de gemaakte openingen met o.m. een nieuwe binnengevel aan het atelier en nieuwe raamopeningen in voor- en achtergevel. Deze gevelfragmenten kenmerken zich door het gebruik van eenzelfde houten raam met gelijke maat en onderverdeling, zodat een doorzicht ontstaat vanop de straat tot in de tuin. Zowel binnen als buiten worden de littekens uit het verleden omarmd, niet verstopt. De nieuwe herstellingen blijven even ruw als de oude muren. Enkel de scherpe, nieuwe houten ramen en het warme houten interieur van de herwonnen leefruimte zijn getuige van de recente verbouwing.

Type
Architectuurproject (verbouwing)
Programma
Eengezinswoning
Datum ontwerp
Mei 2016
Datum oplevering
Mei 2018
Hoofdaannemer(s)
De Meersman & Zonen (buiten- en binnenschrijnwerk), Firma Vanquaille (dakwerken), Joiris J. (elektriciteit), Miguel Noppe (ruwbouw), Van Hoorebeke (sanitair en verwarming), Chapewerken Valcke (vloerisolatie en chape)
Studiebureau(s)
Lime (stabiliteit), EMS (EPB)
Oppervlakte
92 m²
Bouwkost
115.000 €