Woning Wolters

Opdracht
  • Ynske De Bruyne
Adres
Wolterslaan 157, Sint-Amandsberg (9040)
de klassieke rijwoning ondersteboven gehaald
Woning Wolters

De interne logica van licht en zicht is in de woning Wolters drastisch verbeterd, door zuinig herschikken van de bestaande kamers en door de aanpak van de gebouwschil. De slaapkamers werden verplaatst naar de oude gelijkvloerse leefruimte. Dit was de meest intieme maar minst lichte zone in het huis. De royaal verlichte woonkamers en een dakterras werden voorzien in de oude slaapkamersniveau’s. De ruimtes aan de beperkt geïsoleerde geveldelen (slaapkamer en logeerkamer/berging) worden niet verwarmd, en werken als bufferruimte. Twee zaken werden toegevoegd aan de bestaande art deco gevel na een chirurgische uitsnijding: een raampartij en een balkon. Het resultaat is een unieke en iconische gevel, met een ruime en verlichte achterliggende woonruimte in splitlevel.

Troeven

De voorgevel verbindt oud en nieuw op een compromisloze, maar tegelijk zeer harmonische manier. Een huizenhoog raam in de voorgevel toont de ruime woonkamer op de verdieping. De oude Art Deco details in het voetstuk van de gevel vormen een geheel met de nieuwe ranke raampartij en het kloeke balkon. Vanaf het dakterras kijk je langs de Wolterslaan, tot aan de torens van Gent. Het oude grondplan blijft gerespecteerd, met gestapelde rechthoekige kamers van gelijkaardige groottes, maar inrichtingen en functies werden gewisseld. De leefruimtes liggen nu op de verdiepingen, waar er meer zon en uitzicht is. De slaapkamers verhuisden naar het gelijkvloers, in koelte en privacy. De oude traphal ligt nu in de woonruimte en de vernieuwde open trap slingert langs het salon tot aan het dakterras.

Type
Restauratieproject
Programma
Eengezinswoning
Datum ontwerp
Oktober 2015
Datum oplevering
Januari 2018
Hoofdaannemer(s)
Demir-bouw CVBA, Forest +
Studiebureau(s)
Moduul BVBA, Bast architects & engineers
Oppervlakte
144,9 m²
Bouwkost
€ 131.000