Bedrijfsgebouw Ryhove

Opdracht
Adres
Koningsdal 24, Gent (9000)
werken waar we wonen
Bedrijfsgebouw Ryhove

Na decennia van gelijdelijke expansie, waarbij loodsen en kantoren aan elkaar werden geschakeld volgens de orde van de dag en zonder onderliggend masterplan, is de site van het maakwerkbedrijf geëvolueerd tot een warrig en inefficiënt conglomeraat. Met gebouwen die tekenen van verval vertonen, presenteert het bedrijf zich in de woonwijk als een uitgeleefde productiesite. Er resten het bedrijf twee opties: de site verlaten voor een efficiënte nieuwbouw in een perifeer industriepark of de uitdaging aangaan om de bestaande site te herorganiseren. De keuze wordt gemaakt om op de site te blijven. Een gedeelte van het bestaande complex wordt afgebroken om plaats te maken voor een nieuwbouw die wordt ingezet om de site te herstructureren, de logistieke activiteiten te organiseren en bijkomende kantoor-, parkeer- en atelierruimte te creëren.

Troeven

Centraal op de site wordt een laad-en loszone omarmd: de plaats waar de vrucht van het werk – de afgewerkte producten – wordt opgehaald. Dit komen en gaan van goederen wordt niet verschoven naar een achterin gelegen plaats, maar naar het hart van het bedrijf. Het zwaartepunt van het gebouw valt daarmee samen met een open ruimte. De bedrijfssite is geëvolueerd naar een goed functionerend ensemble. De structurele elementen van het gebouw – geprefabriceerde betonnen kolommen en cross laminated timber panelen – worden naar buiten geschoven en vrijgespeeld om een nadrukkelijke rol op te nemen in de dialoog met de context. Een traveemaat van vijf meter, de maat van een rijhuis, wordt aangewend om de straatgevel te geleden. Het gebouw wordt bekroond met een vertrouwd zadeldak, dat dwars op de straat vermenigvuldigd wordt en daardoor industriële allure krijgt. Binnenin hernemen de werkplekken en vergaderzalen opnieuw de maat van het rijhuis.

Type
Architectuurproject (nieuwbouw)
Programma
Kantoren
Datum ontwerp
januari 2013
Datum oplevering
september 2019
Hoofdaannemer(s)
Vandenbussche nv
Studiebureau(s)
UTIL structuurstudies, Micconsult
Oppervlakte
1.800 m²
Bouwkost
€ 4.500.000